DE ZIT IS DE BASIS
VAN HET RIJDEN

DE ZIT IS DE BASIS
VAN HET RIJDEN

Ruiter Fitheid

We willen allemaal graag een happy athlete en zorgen dat het de paarden aan niets ontbreekt. Met een uitgebalanceerd trainingsprogramma, zo veel mogelijk vrije beweging, het beste voer, op tijd naar de hoefsmid, jaarlijks naar de tandarts, de fysiotherapeut komt met enige regelmaat voor onderhoudt, de zadelspecialist komt zodra je twijfelt over de ligging van het zadel, de bitfitter voor het beste bit, maar hoe zit het met jou? Heb je voor jezelf net zo een mooi uitgedacht schema? Immers vorm je samen met je paard een team, dan is het fijn dat beide teamleden ook hetzelfde bijdragen, toch?
Dus, hoe fit ben jij eigenlijk?
Kan het beter? Tijd voor actie!

Eigenschappen die we nodig hebben om fijn te kunnen paardrijden zijn souplesse, stabiliteit, spierkracht, snelheid, uithoudingsvermogen en coördinatie.
Tijdens het rijden maken we geen grote bewegingen als in veel andere sporten. Hier draait het om de kleine, snelle bewegingen om een hulp te geven en correcties voor balans herstel, hier is stabiliteit en coördinatie voor nodig. We zitten lang in dezelfde houding, het liefst netjes rechtop, waar uithoudingsvermogen van de houdingsspieren voor nodig is. Binnen deze houding gebeurd er veel omdat ieder beweging van het paard door ons lichaam opgevangen moet worden en tegelijkertijd omgezet worden in energie. Souplesse is daarmee geboden en de snelheid van aan- en ontspannen van spieren.

Ruiter fitheid

Omdat je van paardrijden niet leniger wordt, je uithoudingsvermogen niet vanzelf toeneemt en stabiliteit verbeteren altijd goed is, is het verstandig om aan deze items naast het rijden extra aandacht te besteden.

Zijn jullie met een paar fitte ruiters in de dop?

Neem contact met mij op om de opties te bespreken over de groepsgrootte en locatie.

© Copyright - Barbara van den Broek