Skala 1 – Takt

Rijd jij met takt in je lichaam?

Het skala van de africhting is een stappenplan dat handvatten biedt tijdens de opleiding en training van het paard. Het is opgebouwd uit zes begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In deze artikelserie beschrijft houding en zitspecialist Barbara van den Broek hoe je dit skala kunt toepassen op het ruiterlichaam.

Het skala van de africhting is de theorie van de opleiding van een dressuurpaard. Het skala is toepasbaar op ieder paard, alle opleidingsniveaus en tijdens de hele africhtingsperiode, maar is ook van toepassing op de ruiter.

Van tAkt tot verZameling

Een paard dat beweegt in een gelijkmatige takt loopt in balans, soepel en ontspannen. Vanuit de ontspanning en de losgelatenheid in het lichaam komt het paard over de rug naar een aanleuning. Vanuit een soepel bewegend paard kun je het tempo gaan controleren. Door daar energie aan toe te voegen, ontstaat er impuls. Naarmate de opleiding vordert en het paard sterker wordt, neemt de uitdrukking in de beweging toe. Doordat de verbinding in het paard toeneemt, door de energiestroom van achteren naar voren, wordt het paard steeds rechter waardoor rechtgerichtheid ontstaat. Wanneer het paard over de rug beweegt, recht is en er geen blokkades zijn, kan hij tot dragen komen. Er kan dan meer gewicht naar de achterhand worden verplaatst, waardoor we (straks, in deel zes van deze serie) bij verzameling komen.

Skala 1 - Takt

Wil jij ook je ritme verbeteren om één te worden met de beweging van je paard?